Couperose behandelen

Wat is Couperose?

Couperose is een huidaandoening waarbij rode vlekken optreden, meestal op de wangen en/of de neus, soms ook op het voorhoofd en een gedeelte van de kin. Soms zijn kleine rode stervormige plekken of lijnen te zien. Als je rode vlekken goed bekijkt, zul je ontdekken dat ze opgebouwd zijn uit allemaal kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën), gekronkeld of streepvormig.
Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren. Couperose kan effectief behandeld worden in de salon.

Hoe ontstaat het?

Couperose is een gevolg van een abnormale toename of uitzetting van het aantal kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gelaat. Door het voortdurend fel uitzetten kunnen de adertjes zich permanent verwijden wat een bloedvattekening kan geven op vooral de wangen maar ook centraal op het voorhoofd en op de kin en de neus.
Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het spontaan op, zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen.

Waarschijnlijk is het erfelijk bepaald.

Couperose treedt meestal op rond de leeftijd van 20 jaar en bereikt zijn hoogtepunt op de leeftijd van 45 jaar. Vooral mensen in Noord-West-Europa met een licht huidtype hebben er last van. Men schat dat ongeveer 10% van alle Nederlanders couperose heeft.      

Hoe  te voorkomen?

Grote temperatuurverschillen vermijden.
Grote temperatuurverschillen en alles wat warmte opwekt, kan couperose uitlokken. Dat geldt bv. voor zonnebaden, maar ook voor een kachel, een open haard, strijken... Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose. Ook sauna, bubbelbaden en dergelijke kunnen couperose uitlokken of verergeren.

Voeding:

Sommige voedingsproducten zouden couperose kunnen uitlokken. Het gaat om voedingsstoffen die bij de meeste mensen wat roodheid in het gezicht opwekken, doch bij mensen met rosacea een veel intensere roodheid geven. Het gaat met name over : alcohol, specerijen en hete spijzen en dranken. Men heeft aangetoond dat bv. niet de koffie als dusdanig een aanval uitlokt, maar wel hete koffie en niet koude koffie.

Bij couperose geeft men de raad om alcohol en pikante bereidingen te mijden, alsook om niets heet te nuttigen, maar de soep, de koffie, de thee, enz. eerst wat te laten afkoelen.

BDR : E.P. serie

Geneesmiddelen:

Er bestaat geen geneesmiddel tegen couperose. Van Décaar is er een compacte serie, bestaande uit een dag- en een nachtcreme, serum en een masker. Het heeft wel enige tijd nodig voordat verbetering zichtbaar is. 


Sommige geneesmiddelen zoals cortisonen zouden couperose kunnen uitlokken of verergeren.

Cosmetica:

Gebruik enkele milde reinigingsproducten, crèmes tegen roodheid die een kalmerende en anti-irriterende werking hebben, versterken de huid zodat ze minder vatbaar wordt voor irritaties.

Afkoeling:

Zuig op een ijsblokje als u voelt dat uw gezicht rood begint aan te lopen. Dit kan tijdelijk verlichting geven.